U trendu

Plenkoviću žao što ima tri komemoracije, treba da bude jedna

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas, nakon komemoracije žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, da mu je žao što nema jedinstvene komemoracije, uz tvrdnju da u Hrvatskoj nema relativizacije ustaštva.

„Žao mi je. Činjenica da će biti tri komemoracije, uz svo poštovanje onoj koja je bila juče i onoj koja će se održati sutra, predstavlja poruku da moramo svi zajedno da učinimo napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene i zajedničke komemoracije, jer žrtve zločina koji su ovde počinjeni to zaslužuju“, odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li mu žao što ni ove godine nema jedinstvene komemoracije.

U Spomen-području Jasenovac danas je održana službena komemoracija žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, kojoj je prisustvovao premijer Andrej Plenković sa ministrima i na kojoj nije bilo govora, kao ni predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Hina podseća da je juče održan komemorativni skup u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog veća (SNV), kojem su pored velikog broja građana, prisustvovali preživeli logoraši, kojih nije bilo na današnjem skupu u organizaciji Sabora. Sutra će treću komemoraciju u Jasenovcu održati predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj.

Plenković je kazao da je „u ime Vlade, zajedno sa kolegama ministrima, došao u Spomen-područje Jasenovac kako bi još jednom izrazili pijetet prema svim žrtvama ovog koncentracionog logora, osudili zločine počinjene za vreme ustaškog režima“.

Na tvrdnju da Vladu prozivaju zbog relativizacije ustaštva, Plenković je kazao da nema nikakve relativizacije.

„Mislim da je ova Vlada nasledila te probleme, nasledila podele u društvu i moj je zadatak i zadatak moje Vlade upravo ovim putem koji do sada nije bio u Hrvatskoj pokušan niti osnovan, da rešimo otvorena pitanja i da sprečimo podele u budućnosti“, izjavio je Plenković.

Na pitanje novinara šta je sa pločom HOS-a u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav „Za dom spremni“, Plenković je odgovorio da je grb tog udruženja ozakonjen i dopušten pre puno godina.

„Taj grb je ozakonjen i dopušten pre puno, puno godina, potvrđen od strane Vlada više političkih opcija. Taj pozdrav nije nijedan od onih pozdrava koje je koristila hrvatska vojska i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu“, rekao je hrvatski premijer.

Antifašistički aktivista Igor Premužić, koji je sa svojim kolegama protestvovao preko puta spomenika Kameni cvet, raširivši transparent sa natpisom „Uklonite ustaški pozdrav“, izjavio je da Vlada i sve institucije pod hitno treba da uklone zločinački ustaški pozdrav sa ploče u Jasenovcu.

„Savetujemo im da uklone ploču jer ćemo im svaki put praviti sve veću i veću štetu“, poručio je Premužić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike