U trendu

PlusinfoMK: Zaev u razgovoru sa ruskim komičarima?

SKOPLJE – Na internetu se pojavio audio snimak razgovora premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa ruskim komičarima, u kojima je Zaev ubeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Makedonski portal Plusinfo, koji je i preneo ovu vest, tražio je stav makedonske vlade u vezi sa snimkom, ali nije dobio nikakav odgovor.

Ruski komičari Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, koji su objavili audio snimak, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevim, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine.

Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

Portal „Plusinfo“ dodaje da je do objavljivanja ove informacije, makedonski premijer bio ubeđen da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom, Petrom Porošenkom.

U jednom od razgovora, oni uključuju i „Jensa Stoltenberga“, pa „svo troje ulaze u diskusiju“.

Na audio snimku se čuje da premijer Zaev sa ruskim komičarima razgovara na više različitih tema, o situaciji u Severnoj Makedoniji pre i posle referenduma o promeni imena, o Srbiji i Kosovu i Metohiji, kao i o tome da li Rusija ima uticaj u Severnoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsednik Đorđe Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Takođe, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je obezbedio autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, „ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada evra“.

U nastavku, „Porošenko“ nudi pomoć makedonskom premijeru „pod uslovom da plati patrijarhu Vartolomeju, sa popustom, 100 hiljada evra za autokefalnost MPC“.

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, iako u prethodnom razgovoru „Porošenko“ kaže da je već razgovarao sa Mičelom, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem „votsapa“, poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

„Porošenko“ potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili Zaevljevu povezanost genima sa Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada može da se zove „Petro Makedonski“, na šta mu je Zaev odgovorio „da istorija može da zbližava ukrajinski i makedonski narod“.

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao sa ovim komičarima, koji su prethodno razgovarali i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, bivšim šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom, odlazećim predsednikom EK Žanom Klodom Junkerom, američkom ambasadorkom u UN Niki Hejli, samoproglašenim predsednikom Venecuele Huanom Guaidom…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.