U trendu

Po anketi 62 odsto Grka protv sporazuma s Makedonijom

Protiv sporazuma s Makedonijom je 62 odsto Grka, po anketi agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Puls“, objavili su u četvrtak uveče grčki mediji.

Od ta 62 odsto onih koji imaju negativno mišljenje o sporazumu Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva, 48 je reklo da ima „definitivno negativan“ stav, a 14 odsto da ima „verovatno negativan“stav. „Svakako pozitivan“ stav ima 15 odsto ispitanika, a „donekle pozitivan“ 12 odsto.

Glasači vladajuće stranke Siriza su podeljeni u stavu prema sporazumu – samo 51 odsto ima pozitivan stav  dok glasači opozicione Nove demokratije skoro u celini imaju negativan stav (86 dosto).

Ta anketa je pokazala i da po opredeljenju glasača, Nova demokratija ima 12,5 odsto prednosti pred Sirizom.

Na izborima bi Nova demokratija dobila 34 odsto glasova, a Siriza 21,5 odsto. Slede neofašistička „Zlatna zora“ i „Pokret za promene“ (bivši socijalisti) sa po 7,5 odsto, a Komunistička partija Grčke je neznatno oslabila na šest odsto podrške. Van Parlamenta bi sa svega 1,5 odsto glasova ostala mala nacionalistička stranka desnice „Nezavisni Grci“ koja je sada u vladajućoj koaliciji.

Nova demokratija je povećala podršku glasača sa 32 na 34 odsto u odnosu na prethodnu anketu polovinom maja, a Siriza stagnira na 21,5 odsto.

Prognozirajući ishod potencijalnih izbora, 58 ispitanika predvidja pobedu Nove demokratije, a samo 23 odsto pobedu Sirize.

Na pitanje o tome kada će biti opšti izbori, 51 odsto ispitanika smatra da će biti 2019. godine, a 38 odsto ih predvidja već ove godine.

Nedavni sporazum Grčke i Evrogrupe o okončanju trećeg paketa pomoći, ali uz nove mere štednje u Grčkoj, 49 odsto anketiranh je ocenilo negativno, a 37 odsto pozitivno.

Ukupno je 63 odsto ispitanika je izjavilo da stvari u Grčkoj poslednjih šest meseci idu u pogrešnom pravcu, a 28 odsto da idu u pravom smeru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.