U trendu

Počelo obeležavanje Dana Republike Srpske

Obeležavanja Dana Republike Srpske i njene krsne slave Svetog arhidjakona Stefana počelo je služenjem svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je predvodio srpski patrijarh Irinej.

Liturgiji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i članovi njenog kabineta, kao i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej rekao je da je RS „utemeljena na istini i pravdi božijoj“, da je ona „bogom blagoslovljena i osvećena, što joj garantuje opstanak“.

„Mnogo škrguću na RS, ali uzalud, jer je ona utemeljena na istini i pravdi, na kostima i krvi svetih mučenika“, kazao je patrijarh Irinej.

Temelji RS treba da izdrže sva iskušenja, dodao je on, izražavajući nadu da će Republika Srpska napredovati.

On je pozvao srpske političke predstavnike na jedinstvo.

„Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem i zato ih podržite“, naglasio je Irinej.

Povodom obležavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, danas će biti održani i svečana akademija, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike.

U 12 sati najavljen je sastanak predsednika RS sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Vlade Srbije.

Ustavni sud je u novembru prošle godine doneo odluku kojom je neustavnim proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske, navodeći da je proslava na taj dan diskriminatorska za gradjane tog bosansko-hercegovačkog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci.

U Banjaluci su danas u celom gradu rasporedjene jake policijske snage, a grad nadleću policijski helikopteri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.