U trendu

Počelo suđenja za Loru 2

Četvorica bivših hrvatskih vojnih policajaca danas su se na početku suđenja u slučaju „Lora 2“ izjasnila da se ne osećaju krivim za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

Sudski postupak počeo je čitanjem optužnice u Županijskom sudu u Splitu, a na optuženičkoj klupi nije bio prvooptuženi Tomislav Dujić koji je u bekstvu od 2005. Na sudu se prvi put pojavio trećeoptuženi Emilio Bungur koji je posle višegodišnjeg bekstva u avgustu uhapšen na šibenskom području, preneli su lokalni mediji.

Optužnica u slučaju „Lora 2“, koja je podignuta pre šest godina, tereti upravnika vojno-istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tela ekshumirana su posle rata na području Livna.

Prema optužnici, u mučenjima su učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

Suđenje je trebalo da počne još prošlog leta, ali je nekoliko puta odlagano. Nedavno je održano pripremno ročište na kojem je konačno utvrđen datum glavne sudske rasprave za 9. i 11. septembar.

Svi optuženi u slučaju „Lora 2“ već su pravosnažno osuđeni u slučaju „Lora 1“ za zločine nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora.

U tom prvom slučaju optužnica protiv osam osoba podignuta je marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud ukinio tu presudu i vratio predmet na novo suđenje. U ponovljenom postupku splitski sud 2006. sve optužene proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.