U trendu

Počelo suđenje pripadnicima ABIH za zločin nad Hrvatima

SARAJEVO – Pred raspravnim većem Suda Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje osmorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, koje optužnica tereti za ratne zločine počinjene 1993. godine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Križančeva sela kod Viteza u centralnoj Bosni, javlja Hina.

Tužilac Ivan Matešić naveo je u uvodnoj je reči da će Tužilastvo dokazati da je prvooptuženi Ibrahim Purić naredio napad na vojnike i civile u Križančevu selu, Šafradinu i Dubravici kod Viteza, a da je drugooptuženi Nijaz Sivro lično izdao nalog za streljanje najmanje dvanaest zarobljenih pripadnika HVO.

Jedan od svedoka biće Nikica Šantić, jedini preživeli u pokolju. Svi optuženi su ranije pred Sudom BiH izjavili da se ne osećaju krivima po navodima optužnice.

Prvooptuženi Purić je odbacio navode iz optužnice da je izdao naredbu o napadu na civile u Križančevu selu, tvrdeći da je izdao samo naredbu o napadu na vojnike HVO, u sklopu šire akcije deblokade Viteza, koju je pokrenuo 3. korpus Armije BiH, čije je sedište bilo u Zenici.

Advokat Nijaza Sivre Lejla Čović tvrdi da je optužnica neutemeljena, jer njen branjenik navodno, kao pomoćnik komandanta brigade, nije mogao da izdaje naredbe ostalim pripadnicima brigade.

Optužnica protiv Purića i ostalih pripadnika armije BiH je potvrđena je 5. februara ove godine.

Uz Purića i Sivru optuženi su Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćiru Omanović, kao i Kasim Kavazović.

Optužnica navodi da su okrivljeni postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civila za vreme rata.

Zločin u Križančevu selu jedno je od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.