U trendu

Počelo suđenje za zločine u Višegradu i Goraždu

SARAJEVO – Pred Sudom BiH počelo je suđenje petorici optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), počinjene na području Višegrada i Goražda.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice i uvodnim rečima, prenosi Fena.

Tužilaštvo BiH tereti Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića, Ramiza Mićivodu i Mustafu Stovraga po 15 tačaka za zločine nad zarobljenicima počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine.

Prema optužnici, Ramić je bio načelnik za bezbednost Opcštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) i kasnije pomoćnik komandanta za bezbednost Višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Njemu je na teret stavljeno da nije sprečio ni preduzeo mere na kažnjavanju vojnih policajaca koji su zlostavljali zarobljenike u improvizovanom zatvoru u Kaošticima u opštini Višegrad, od oktobra 1992. do kraja januara 1993. godine.

Kako se navodi u optužnici, jedan zarobljenik je podlegao povredama od zadobijenih batina i njegovo telo nikad nije pronađeno, a jedan je umro tokom zarobljeništva.

Tužiteljka Marijana Čović je u uvodnoj reči najavila saslušanje 97 svedoka i tri veštaka.

Selimovićev branilac Slaviša Prodanović kazao je da u odnosu na njegovog branjenika ovaj predmet ima političku pozadinu i da je montiran.

On je zatražio isključenje javnosti u nameri da se osvrne na izvesnog zaštićenog svedoka, ali je predsedavajuća Sudskog veća Minka Kreho rekla da će presuda biti doneta na osnovu dokaza i da u ovoj fazi ne treba iznositi tvrdnje o montiranoj optužnici.

Ostale odbrane nisu iznosile uvodnu reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.