najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počeo referendum o Danu Republike u RS

U Republici Srpskoj danas u 7.00 sati otvorena su biračka mesta na kojima će se građani izjašnjavati na referendumu da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mesta.

Glasačka mesta će biti otvorena do 19.00.

Na pet biračkih mesta drzavljani RS, koji se zateknu danas u Srbiji moći će da se izjasne u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći.

Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moća da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike