U trendu

Počeo rok za ponošenje kandidatura na izborima u Hrvatskoj

Rok od 14 dana za podnošenje kandidatura za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, koji će biti održani u nedelju 8. novembra, počeo je da teče danas.

Predlozi lista kandidata, odnosno kandidata za zastupnike u hrvatskom Saboru moraju stići u Državno izborno povereništvo najkasnije do ponoći 19. oktobra, javila je agencija Hina.

Državno izborno povereništvo ima potom rok od 48 sati da prihvati i objavi valjane liste za svaku izbornu jedinicu, kao i zbirne liste kandidatura.

Od dana objave zbirnih lista izbornih jedinica, počinje službena izborna kampanja koja će trajati do ponoći 6. novembra, a subota 7. novembar i nedelja 8. novembar do 19.00 sati rezervisani su za izbornu ćutnju.

Dužina službene izborne kampanje zavisiće od toga kada će biti objavljene zbirne liste izbornih jedinica, ali je izvesno da će biti u okvirima ranijih izbornih kampanja u Hrvatskoj, navodi agencija.

Na prošlim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2011. izborna kampanja trajala je 16 dana, isto kao i na izborima 2003. godine. Izborna kampanja bila je pet dana duža 2007. godine, kada je trajala 21 dan.

Neformalna izborna kampanja u Hrvatskoj treče već mesecima, navodi Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.