Podgorički mediji: Dikića prijavio jedan od članova grupe

Podgorička štampa piše danas da je grupu predvodjenu bivšim komandantom srpske žandarmerije Bratislavom Dikićem koja je uhapšena uoči izbora u Crnoj Gori pod optužbama za terorizam policiji prijavio jedan od njenih članova, Mirko Velimirović (45) iz Zubinog Potoka.

Kako navode Vijesti i Pobjeda, to piše u naredbi za sprovodjenje istrage specijalnog tužioca Saše Čadjenovića koji je za pokušaj terorizma pored Dikića, osumnjičio Kristinu Hristić i Aleksandra Sindjelića za kojim se traga, dok se ostalima na teret stavlja kriminalno udruživanje.

U tom tužilačkom dokumentu otkriveno je na koji način su crnogorske bezbednosne službe “sprečile da se Crna Gora zavije u crno”, pišu Vijesti.

“Velimirović je doprineo otkrivanju kriminalne organizacije”, piše u Čadjenovićevoj naredbi koju prenosi podgorička štampa.

Navodno, njegovo zaduženje u terorističkoj grupi bilo je da nabavi oružje, municiju, uniforme, prenosi poruke, obezbjedjuje im prostor u kom će boraviti i skladištiti oružje.

Velimirović je odao plan kada je, po navodima u štampi, navodno od Sindjelića preuzeo 15.000 evra za koje je trebalo da kupi 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije “koje će smestiti u kući koju bi iznajmio u Podgorici”.

Nakon što je do detalja prihvatio plan za napade, svoja zaduženja, ali i saznao tudja, namere grupe prijavio je policiji.

“Došao je u Upravu polcije i prijavio plan delovanja kriminalne organizacije i njene članove i time je otkrio kriminalnu organizaciju… On je službenicima policije prenosio dobijena uputstva od organizatora kriminalne organizacije, te identifikovao druge članove koji su došli u Crnu Goru, opisao plan njihovog delovanja, lokacije na kojima se nalaze… “, piše u naredbi.

Velimirovića je penzionisani oficir srpske žandarmerije Dikić optužio da je policijski saradnik koji mu je u Podgorici namestio hapšenje, kada mu je ispred tržnog centra Delta poklonio mobilni telefon i u automobil ubacio ključeve.

U tužilačkoj naredbi koju prenosi današnja štampa piše da je Velimirović Dikiću ispred tog tržnog centra predao telefon “lenovo” koji je zaštićen posebnim programom od mogućeg prisluškivanja i ključeve od kuće u kojoj se nalazi oružje.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da su “zaustavili da se oružje unese u Crnu Goru”.

Objasnio je da je izmedju Srbije i Albanije uništeno oružje koje su teroristi nameravali da koriste u Crnoj Gori, podseća podgorički list.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Beogradu posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da su na teritoriji Srbije pripremane nelegalne aktivnosti u Crnoj Gori, i da su u Srbiji provereni ljudi koji su pratili premijera Crne Gore Mila Djukanovića.

“Imamo čvrste materijalne dokaze, čak i pare, 125.000 evra smo uzeli, uniforme i razne druge stvari, to se nalazi u posedu državnih organa Srbije. Onaj ko misli da će Srbija na bilo koji način da učestvuje u nekakvom zločinu taj se grdno prevario”, rekao je Vučić.

(Beta)

Ostavite komentar