U trendu

Podignuta optužnica protiv 8 osoba zbog zločina kod Viteza

SARAJEVO – Tužilaštvo BIH podiglo je danas optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koje tereti za ratne zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika počinjene u Križančevu Selu u centralnoj Bosni.

Nakon više od 25 godina, optužnice su podignute protiv Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahije, Nijaza Sivre, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Šaćira Omanovića, Kasima Kavazovića i Sadika Omanovića, prenosi Hina.

Oni se terete da su tokom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane (HVO), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civila tokom ratnih sukoba u decembru 1993. godine.

U Križančevom Selu, Šafradinu i Dubravici ubijeno je najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali, kao i dve civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti.

Pripadnici Armije BiH su nakon masakra opljačkali hrvatske kuće i uništili ih.

Optuženi se terete da su direktno učestvovali u izvršenju tih zločina i da nisu preduzeli aktivnosti kako bi ih sprečili i procesuirali i kako bi se kaznili krivci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.