U trendu

Podignuta optužnica protiv Fahrudina Radončića

Tužilaštvo BiH je danas podiglo optužnicu protiv lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv funkcionera SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, kao i protiv Zijada Hadžijahića, službenika u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Optužnicu je podigao Božo Mihajlović, zamenik glavnog tužioca i šef Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Radončić je optužen da je organizator grupe koja je od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinila više krivičnih dela – udruživanje radi činjenja krivičnih dela, ometanje rada pravosudja i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba, kako stoji u saopštenju, tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svedoka, nalazima četiri stručna veštaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

Svi optuženi terete se za ometanje rada pravosudnih organa u slučaju „Keljmendi“, koji se vodi pred sudom u Prištini. 

Takodje se terete da su „trgovali uticajem“ kako bi Nermana Hadžijahić, supruga službenika američke ambasade Zijada Hadžijahića, kao kadar SBB-a bila imenovana za ambasadorku BiH u Sloveniji, a da će zauzvrat njen suprug „srediti“ da Tužilaštvo BiH obustavi istragu protiv Fahrudina Radončića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar