U trendu

Podrška Stejt departmenta za Crnu Goru u NATO

Sjednjene Američke Države će nastaviti da razvijaju svoje strateško partnerstvo sa Crnom Gorom, kazao je danas pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džon Hefner u Minhenu na sastanku sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Kada je reč o evroatlantskim integracijama Crne Gore, Stejt department snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO, dodao je Hefner, prenosi RTCG.

Crnogorski premijer se, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, nakratko sastao i sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel kao i sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Hefner je istakao da će Stejt department nastaviti intenzivno da radi kako bi Senat u što kraćem roku ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Dodao je da snažno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i da svaka država ima pravo da sama traži članstvo u nekoj organizaciji, bez uplitanja trećih strana.

Marković je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori na putu ka EU i NATO-u i istakao da odnos dve države nije samo partnerski i prijateljski, već i strateški.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, premijer je informisao sagovornika o napretku u sveobuhvatnim reformama koje Crna Gora sprovodi i posebno istakao značaj i posvećenost jačanju vladavine prava.

Marković je kazao da je opšta ocena susreta koje je imao sa svim zvaničnicima da je Crna Gora na dobrom putu, kao i da je saopšteno da se na Zapadnom Balkanu „dešavaju stvari koje nas teraju na oprez“.

Kako navode u saopštenju crnogorske Vlade, Merkel je čestitala Markoviću na izboru na dužnost predsednika Vlade i ukazala na ozbiljnost trenutne situacije na Zapadnom Balkanu.

„Istovremeno je jasno saopšteno da se na Zapadnom Balkanu dešavaju stvari koje nas teraju na oprez i potrebu da svi zajedno u regionu razgovaramo o pitanjima koja mogu izazvati, ne samo političku, nego i bezbedonosnu nestabilnost“, kazao je Marković.

On je dodao da je razgovarano i o konkretnim primerima političkih akcija u narednom periodu.

„Verujem da će Crna Gora, sledstveno svom iskustvu i svom doprinosu stabilnosti regiona, biti snažan akter tih procesa i doprineti stabinosti Zapadnog Balkana kao ključnom uslovu za razvoj svih zemalja pojedinačno i regiona u celini“, naveo je Marković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar