U trendu

Pokrenuta inicijativa u Crnoj gori za opoziv odluke o priznanju Kosova

Uz blagoslov patrijarha Irineja, mitroplita Amfilohija, poslanika opozicionog Demokratskog fronta i velikog broja intelektualaca, Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore pokrenulo je inicijativu za ponišenje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti putem referendum.

U saoštenju Srpskog nacionalnog veća dostavljenom medijima se navodi da će ovu inicijativu predati novoizabranom predsedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, kada preuzme mandat u parlamentu.

Blagoslov patrijarha Irineja i podršku su dobili predsednik SNS Momčilo Vuksanović i Simon Đuretić, a poglavar SPC im je tokom razgovora u Beogradskoj patrijaršiji rekao:

„Dajem blagoslov, i više od toga. Mi smo jedan narod. Niko ne spori crnogorsku državnost, ali podrška Albancima za otimanje Kosova i Metohije nije u skladu sa vekovnom istorijom Crne Gore i njenog naroda i naročito sa osećanjem njenih vladara vladike Petra Prvog, vladike Petra Drugog Njegoša i kralja Nikole koji su naše zajedničko Kosovo i Metohiju proslavili kao srpsku zemlju“.

Prethodno su Vuksanović i Đuretić na Cetinju blagoslov I podršku za istu stvar dobili od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U petak su inicijativu SNS u Skupštini Crne Gore podržali i potpisali poslanici Demokratskog fronta.

Inicijativu je,navodi se, podržao veliki broj intelektualaca, javnih, kulturnih i društvenih radnika iz Crne Gore, Srbije i regiona.

U obrazložeenju se, između ostalog navodi, da istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore, te da je negiranjem tog istorijskog osnova Vlada Crne Gore „posredno poništila crnogorsku državnost“.

U SNS smatraju da je priznanje opteretilo odnose Crne Gore i Srbije i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj.

„Činjenica da pojedine države u svetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje Crnu Goru da u skladu sa takvim političkim opređeljenjem i navedenim razlozima bude i sama deo te inicijative“, navodi se u saopštenju SNS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar