U trendu

Policija na severu Grčke zaustavila demonstrante

Policija na severu Grčke zaustavila je grupu demonstranata koji su krenuli ka graničnom prelazu, nakon što se nekoliko stotina ljudi okupilo u gradu Orestijad, u blizini 10,5 kilometara duge ograde postavljene na grčko-turskoj granici.

Policija je postavila blokadu na grčkom graničnom prelazu Kastanijes prema Turskoj, gde je više stotina aktivista zapalilo zastavu Evropske unije i uzvikivalo „Uklonite ogradu! Otvorite granice“.

Demonstranti iz Atine i drugih mesta u Grčkoj protestuju drugi dan u području grčko-turske granice kako bi skrenuli pažnju na sve veći broj smrtnih slučajeva migranata u Egejskom moru.

Učesnici protesta, koji su i juče imali skup u Aleksandropolisu, pozivaju vladu da olakša ograničenja na graničnom prelazu i da omogući izbeglicama bezbedan prelaz preko granice.

Veći deo kopnene granice duge 200 kilometara izmedju Grčke i Turske razdvaja reka Evros (Marica), ali je duž 12,5 kilometara zemljišta koje deli dve države postavljena ograda. To područje obezbedjuju policija i vojska, kako na kopnu tako i na reci, video nadzor, kao i nekoliko pripadnika agencije Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i lokalni aktivisti smatraju da ograda izmedju Grčke i Turske i policijska patrola duž granice duge 200 kilometara primoravaju izbeglice iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja da plaćaju visoku cenu krijumčarima i rizikuju svoj život da bi u Evropu stigli preko mora.

U dva brodoloma u Egejskom moru u petak se utopilo najmanje 46 migranata, a više od 60 osoba poginulo je od početka godine u pokušaju da iz Turske predju na grčka ostrva.

Više od 850.000 tražilaca azila stiglo je u 2015. godini na grčka ostrva, na putu ka državama centralne i severne Evrope, a samo je 3.600 migranata prešlo kopnenu grčko-tursku granicu tokom prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.