U trendu

Političari ne treba da ruše prijateljstvo dve zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je danas ukazalo da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo izmedju Makedonije i Srbije.

„To treba da važi i u uslovima kada je očigledno da se zagreva atmosfera za sledeće glasanje za ulazak Kosova u Unesko“, stav je povodom intervjua ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u kojem je poručio svim susedima da neće dozvoliti da „Srbija bude ponižavana“.

Nezvanično su u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije portalu Mkd.mk rekli da smatraju da su takve izjave na neki način upozorenje pred novu rundu nastojanja za ulazak Kosova u Unesko, što bi trebalo da se dogodi na proleće. Na glasanju u novembru 2015. Makedonija, Hrvatska i Crna Gora su glasale „Za“ što je izazvalo kritiku zvaničnog Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije ističe da Makedonija i Srbija imaju bliske i duboke prijateljske odnose, da gradjani obe zemlje imaju pozitivna medjusobna osećanja, i da političarima samo ostaje da produbljuju to istorijsko prijateljstvo.

„Ukoliko to nije moguće, tada treba da budu odgovorni, da bar ne ruše prijateljstvo koje postoji izmedju Makedonije i Srbije“, poručili su iz makedonskog Ministarstva.

U jučerašnjem intervjuu agenciji Beta, koji su preneli svi makedonski mediji, Dačić je kritikovao ponašanje susednih zemalja, uključujući i Makedoniju, i ukazao da će videti kako će se Beograd postaviti kada se bude glasalo za neko pitanje od interesa za njih. Dačić je rekao i da je Srbija pogrešila kada je Makedoniju priznala pod ustavnim nazivom.

Bivši makedonski ambasador u Briselu Nano Ružin je intervju Dačića ocenio kao „mali diplomatski skandal“. Po njegovim rečima, to je „neprihvatljiv gest poznatog frontmena Vučićeve vlade, koji je poznat po sličnoj retorici prema hrvatskim i kosovskim političarima“.

Ružin je Televiziji Telma rekao da smatra da je to „nervozan revanšizam“, zato što neki srpski političari ne mogu da zaborave odredjene postupke Makedonije, kao što priznavanje Kosova.

Drugi bivši makedonski diplomata, Risto Nikovski ima potpuno drugačije mišljenje o intervjuu Dačića i smatra da u osnovi Srbija ima pravo da Makedoniji zameri priznavanje Kosova, odnosno njen celokupan stav prema Kosovu.

„Mislim da je snažan utisak da smo prema Kosovu sve vreme vodili računa pre svega o albanskim i američkim interesima u bivšoj pokrajini i sadašnjoj nezavisnoj državi, a manje o državnim interesima Makedonije, a o srpskim nismo uopšte vodili“, rekao je Nikovski za kablovsku televiziju „Nova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar