najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Politička kriza nema nikave dodirne tačke sa sporom oko imena

Lider najveće makedonske opozicione stranke – Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev izjavio je da politička kriza u Makedoniji nema nikave dodirne tačke s problemom oko imena.

“Makedonija prvo mora da bude stabilna politički i ekonomski da bi ušla u proces rešavanja spora s Grčkom oko imena. U Makedoniji nema političara koji bi izašao pred parlament i da bi zastražio promenu ustava zbog promene ustavnog imena Makedonije”, rekao je Zaev agenciji Beta.

On je istakao da, kao demokrata, smatra da rešenje problema sa imenom mora da se nadje i da to “mogu da reše samo zajednički sve domaće političke snage”.

“Prvi je korak da prestanu provokacije, da se pruži ruka prijateljstva i da počnu intenzivni razgovori. Grčka može još 200 godina da opstaje sa ovakvim problemom. Mi želimo da budemo članica EU i NATO-a. Bez rešenja ovog problema. ne možemo da udjemo ni u NATO, ni u EU”, rekao je Zaev.

Prema njegovom mišljenju, rešenje koje bude dogovoreno s Grčkom biće rešenje za medjunarodnu upotrebu imena Makedonije.

“Srbija nas je priznala pod medjunarodnim imenom, SAD su nam priznale ustavno ime i mnogo drugih zemalja. Oni nisu time napravili grešku. Ako nas Grčka ne priznaje, ona može s dogovorenom odrednicom da nam se obraća”, rekao je Zaev.

Kako je istakao, Makedonija bez imena ne bi vredela ni EU, ni NATO.

“Ja ću da ostanem Makedonac, govoriću makedonski jezik, govoriću u ime Republike Makedonije kada bude trebalo da se obratim Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj ili bilo gde. Ako Grčka neće da nam se obrati kao Republici Makedoniji ili kao Makedoncima, ili druge zemlje osim onih 132 koje su nas priznale, mogu da upotrebe ime za medjnarodnu upotrebu”, rekao je Zaev.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike