U trendu

Politička kriza u Makedoniji verovatno se nastavlja

Politička kriza u Makedoniji će se, verovatno, produžiti i treću godinu zaredom, jer obe glavne političke stranke u toj zemlji poručuju da će pokušati da formiraju novu vladu posle spornih izbora, ocenjuje danas Rojters.

Britanska agencija podseća da je politička kriza u Makedoniji izbila početkom 2015. kada je opoziciona socijaldemokratska partija SDSM optužila administraciju Nikole Gruevskog, višegodišnjeg lidera partije VMRO-DPMNE, za prisluškivanje telefonskih razgovora desetina hiljada građana.

Na jučerašnjim ponovljenim izborima u Tearcu SDSM je osvojila najviše glasova, 245, u odnosu na 149 VMRO-DPMNE, s tim da to nije uticalo na promenu rezultata prema kojima VMRO ima 51, a SDSM 49 osvojenih poslaničkih mesta.

Ranije sinoć, stranka VMRO-DPMNE proglasila je pobedu na ponovljenim izborima, a kako je prenela MIA, predstavnik te partije Antonio Milošoski naveo je na društvenim mrežama da je njegova stranka „odbranila vođstvo od oko 300 glasova“.

Međutim, portparol SDSM je rekao da će „na čelo vlade doći SDSM i Makedonija će imati odgovornu vladu koja može da donese demokratske promene“, navodi Rojters.

Iz kabineta aktuelnog predsedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog je saopšteno da će rokovi za konstituisanje Sobranja biti poštovani, te da će konstitutivna sednica najverovatnije biti održana u petak, preneli su makedonski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.