Politička situacija u BiH se pogoršala

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, po zavšetku boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je u Savetu bezbednosti UN-a podneo izveštaj za BiH, ocenio je da se politička situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala te da je ona rezultat paralelnog pozitivnog i negativnog trenda.

“ S jedne strane, zemlja je napravila pozitivne korake ka EU, za šta se zaista već godinama iskreno zalažem. Stalno sam ponavljao da sam ja za to da se kandidatski status dodeli ranije. S druge strane, RS je 25. septembra organizovala referendum, koji predstavlja ozbiljno osporavanje odluka Ustavnog suda BiH, ustavnog poretka zemlje i vladavine prava uopće“, rekao je Incko za sarajevski Dnevni avaz.

Istakao je takođe da koalicija, koju predvodi SNSD, nastavlja s osporavanjem institucija na državnom nivou, kao i upotrebom retorike koja vodi podelama i secesionizmu.

„U svom govoru u UN-u takođe sam osudio veličanje ratnih zločinaca, što znači nepoštovanje odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, rekao je visoki predtavnik.

Komentirajući stavove iz Hrvatske povodom hapšenja „određenih hrvatskih vojnih osoba“, visoki predstavnik je kazao da je Hrvatska uvek bila čvrst zagovornik evroatlantskog puta BiH, te da je premijer te zemlje Andrej Plenković ponovo potvrdio taj stav tokom svoje nedavne posete BiH.

“ Smatram da privođenje određenih članova HVO-a na ispitivanje ne treba politizovati niti dovoditi u pitanje. Umesto toga, potrebno je nastaviti sa saradnjom i pomoći među zemljama u regionu“, rekao je Incko.

On je, kako se navodi, takođe upozorio da stalni politički napadi i pritisak na nezavisni rad pravosuđa predstavljaju najveći problem za vladavinu prava u BiH.

„Uspostava vladavine prava i održavanje jakog pravosuđa dugotrajan je proces u svakoj zemlji. Ali, to je svakako proces u koji vjedi ulagati. Bez vladavine prava zemlja ne može funkcionisati“, zaključio je Incko.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike