U trendu

Politički lideri iz RS neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH

Lideri šest najjačih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj (RS) saopštili su večeras da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, kojom je neustavnim proglašeno obeležavanje Dana RS 9. januara.

Srpski politički lideri su nakon zajedničkog sastanka saopštili da su ostali pri deklaraciji Narodne skupštine RS, kojom je u aprilu ove godine rečeno da Republika Srpska neće prihvatiti odluku Ustavnog suda, koja bi značila ukidanje Dana Republike.

Oni su potpisali zajedničku izjavu u kojoj traže da Parlamentarna skupština BiH u roku od četiri meseca usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se okončao mandat sudija stranaca u toj pravosudnoj instituciji i onemogućilo preglasavanje.

Još se zahteva da prema novom zakonu Ustavni sud ne može doneti nijednu odluku ako za nju ne glasa bar jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Ustavni sud trenutno ima devet sudija, od kojih su po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda i troje sudija stranaca.

„Ako ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u roku od četiri meseca, političke partije iz RS će zauzeti svoje stavove o daljem učešću u radu zajedničkih institucija BiH i o tome potpisati novu zajedničku izjavu“, rekao je novinarima predsednik RS Milorad Dodik, koji je organizovao sastanak političkih lidera.

Po njegovim rečima, na sastanku je izražna i saglasnost da parlament RS raspiše referendum na kojem bi se građani RS izjasnili o tome da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH kojim se neustavnim proglašava 9. januar kao Dan Republike ili su za to da 9. januar ostaje Dan Republike.

Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je kazao da je na sastanku postignuto političko jedinstvo najvećih političkih stranaka u RS, dodajući da je pokazano da RS na ozbiljne izazove može da odgovori „vrlo ozbiljno i jedinstveno“.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je da je Ustavni sud BiH odavno preuzeo ingerencije koje mu ne pripadaju, te da se „od onoga ko tumači i štiti ustavni poredak BiH, pretvorio u nekoga ko prekraja zakone i Ustav i, na neki način, svojim odlukama transformiše ustavnu strukturu BiH“.

„Ovom izjavom mi izražavamo svoje političko protivljenje procesima u kojima Ustavni sud preuzima ulogu koju je nekada imao OHR u donošenju nametnutih odluka“, istakao je Bosić.

Po njegovim rečima, zakon o Ustavnom sudu BiH treba da definiše ingerencije te pravosudne institucije i onemogući političko delovanje kroz Ustavni sud BiH.

Politički lideri iz RS pozvali su predstavnike druga dva konstitutivna naroda, Bošnjake i Hrvate, da zajedno, kroz dijalog, zajednički naprave dogovor o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Sastanku su, osim Dodika i Bosića, prisustvovali i lideri DNS-a Marko Pavić, SP RS Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH je pre dva dana na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića doneo odluku kojom se neustavnim proglašava 9. januar kao Dan RS.

Na taj dan 1992. godine srpski predstavnici u tadašnjem parlamentu BiH su doneli odluku da proglase Republiku srpskog naroda u BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Republika Srpska na taj dan slavi i svoju krsnu slavu, Svetog Stefana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.