U trendu

Politički zemljotres u CG: Hoće li Albanac stati uz prosrpske stranke

U Crnoj Gori se, figurativno rečeno, dešava politički potres s obzirom da preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su dve prosrpske stranke uz podršku građanske partije URA (Ujedinjena Reformska Akcija), koju predvodi Albanac Dritan Abazović bliže formiranju vlasti.

Broj osvojenih mandata vlasti i opozicije pokazuje da će bukvalno jedna ruka odlučivati. U parlamentu koji ima 81 zastupničko mesto tražiće se vaga. A tas na vagi bi kako stvari stoje mogao biti Dritan Abazović sa svoja četiri zastupnika.

Abazovića, lidera građanske koalicije u Crnoj Gori “Crno na bijelo”, mediji u regionu od danas smatraju “najboljom udavačom” pred formiranje nove crnogorske vlade

Rođen u Ulcinju decembra 1985. godine, Abzović je po nacionalnosti Albanac, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gde je četvorogodišnje studije završio za rekordne dve i po godine.

Kao student generacije je dobitnik „Zlatne značke“ i „Zlatne povelje“ tog univerziteta. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Podgorici, a trenutno je doktorand na smeru političke teorije.

Usavršavao se u inostranstvu, između ostalog, na Univerzitetu u Oslu, Americi, Austriji i Luksemburgu.

Bio je najmlađi i najaktivniji poslanik 25. saziva Skupštine Crne Gore.

Autor je knjige „Kosmopolitska kultura i globalna pravda“, kao i desetak naučnih radova u regionalnim i međunarodnim časopisima.

Teme koje izučava vezane su za političku filozofiju, globalizaciju i etiku.

Od srednjoškolskih dana je aktivan u društveno-političkom životu.

Osnivač je Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus delovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije.

Kao stipendista norveške organizacije „Frid Ord“, bio je učesnik „Peace researć“ kao i „Profešional development“ programa, a kao gostujući predavač, izlagao je na Bilgi Univerzitetu u Istambulu i MSU-Iligan Institutu za tehnologiju.

Bio je aktivan u nevladinom sektoru, kao aktivista NVO „Mogul“ i „Novi Horizonti“. Pre ulaska u parlament, obavljao je funkciju pomoćnika direktora, a kasnije direktora TV „Teuta“ u Ulcinju.

Pisac je nekoliko stotina kolumni, objavljivanih u Vijestima, Al džaziri I podgoričkom portalu PCNEN-u.

Abazović je inače u svom sinoćnjem obraćanju u izbornom štabu čestitao građanima pobedu i slobodnu Crnu Goru nakon 30 godina.

„Trideset godina smo čekali da se smeni vlast, mnogi nisu verovali, ali ovi ljudi ovde su verovali. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Mafija više neće vladati Crnom Gorom“, poručio je Abazović I dodao da su svi dobro došli na “pravu stranu Crne Gore”.

Znali smo, naveo je, da ćemo biti „gejm čendžeri“, iako smo bez novca, pobedi smo samo znanjem.

Abazović se zalaže za formiranje ekspertske vlade u Crnoj Gori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.