najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Politika kriza u Hrvatskoj sve složenija

Politika kriza u Hrvatskoj postaje sve složenija jer nema ni nagoveštaja na koji način bi mogla biti rešena politička kriza nastala nakon što je Tihomir Orešković zatražio da vladu napuste dvojica potpredsednika – Tomislav Karamarko i Božo Petrov, na šta je šef HDZ-a, najuticajnije vladajuće stranke, premijeru poručio da više nema podršku te stranke, koja ga je, inače, i dovela na vlast.

Premijer Orešković našao se jutros s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, a regionalna N1 TV javila je da će se predsednica uskoro sastati i sa šefom Sabora Željkom Rajnerom.

Predsednica intenzivno razgovara sa svim akterima krize i informira se o situaciji, navodi ova TV.

Premijer, kojem se, kako navodi ova TV, ozbiljno trese stolica, nakon što je zbog afere „Konzultantica“ nastupila paraliza vlasti, a koju je Orešković planirao okončati odlaskom svojih potpredsednika, mogao bi napustiti Banske dvore vrlo brzo.

Današnji sastanak na Pantovčaku, kako se navodi, nije najavljen ni na zvaničnim portalim predsednice, ni u vladi.

Međutim, podseća se da su Kitarović i Orešković u veoma dobrim odnosima što potvrđuju i njihova brojna pojavljivanja van protokolarnih obaveza – od zajedničkih odlazaka na ručkove i kafe, tako i na mise i druge manifestacije.

Lider Mosta, manje članice vladajuće opozicije, Petrov je iz Splita, gde je prisustvovao bankarskoj konferenciji, komentarisao Karamarkovu najavu prekomponovanja vladajuće većine, te poručio da u novim kombinacijama Mosta neće biti.

Karamarku predstoji izjašnjavanje Sabora o poverenju, a Petrov kaže: „Što se tiče brojanja, ako neko drugi može brojati do 76, sva mu sreća sveta bila“.

Raspad hrvatske vlade, pola godine od izbora, počeo je zahtevom Petrova zahtevom da Karamarko napusti vladu, nakon izbijanja afere „Konzultantica“, u koju je umešana Karamarkova supruga Ana. Karamarko je to odbio, a situaciju je pokušao da smiri Orešković na kafi sa dvojicom potpredsednika, a kada mu to nije uspelo zatražio je ostavke obojice svojih potpredsednika.

Deo političke javnosti u Hrvatskoj tvrdi da je vlada pala jer, dok je Petrov rekao da je spreman na to da podnese ostavku, ako će to pomoći stabiliazaciji situacije, Karamarko je zahtev Oreškovića odbio i poručio da premijer više nema podršku HDZ-a.

Karamarko je najavio prekomponovanje vlade, a ako to ne uspe spreman je, kazao je, na nove izbore.

Zagrebački Večrnji list otkriva da Karamarko ipak nema podršku svih u HDZ, što je, kako se navodi, pokazao istup njegovog stranačkog kolege Miljana Brkića.

Brkić je, naime, tokom sednice Predsedništva HDZ-a u subotu, od Karamarka zatražio da odustane od svoje pozicije, rekavši kako je to jedini način da se sačuva vlada.

Karamarko ga nije poslušao, a Brkić je na to navodno rekao „radije ću biti s orlovima, nego s licemerima jer orlovi jedu mrtve, a licemeri žive“, preneo je Večernji.

Mediji tvrde da Brkić nije jedini koji smatra da zbog jedne kompromitovane osobe ne bi smela patiti cela država. Barem je nekoliko istaknutih članova HDZ-a svesno situacije te se ne slaže sa spašavanjem Karamarka i najavljenim prekomponovanjem koje je on najavio.

Večernji takođe piše da Orešković ne namerava da odustane od smene prvog potpredsednika Karamarka,

Izvor blizak tom listu tvrdi da Orešković ne namerava da podnese ostavku, budući da mu je sve jasnije da je HDZ više od jednog čoveka. Uveren je da Karamarko nije u stanju voditi Hrvatsku, te tvrdi da u tome ima podršku i istaknutih članova HDZ-a.

Sve signale koji su poslednjih dana stigli od Karamarka Orešković je, navodi se, ocenio kao „čist blef“.

List zaključuje i da nije otklonjena mogućnost da vrh stranke prisili Karamarka da se povuče iz vlade.

A taktika vodećih HDZ-ovaca je da se pričeka da Karamarko pokuša da prekomponuje većinu u Saboru.

Ukoliko u tome ne uspe, prikloniće se stavu Milijana Brkića, koji je već zatražio Karamarkovo povlačenje iz vlade.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike