U trendu

Poljsko tužilaštvo: Istraga zbog predstave Olivera Frljića

Poljsko državno tužilaštvo je u sredu pokrenulo istragu zbog pozorišne predstave hrvatskog reditelja Olivera Frljića koju su Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale „bogohulnom“, preneo je AFP.

„Otvorena je istraga na temelju dostupnih delova predstave “Kletva“, koja se od subote prikazuje u varšavskom pozorištu Teatr Povšećnji“, rekao je državni tužilac Lukaš Lapizinski.

Jedna glumica u predstavi simulira oralni seks sa kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II. u beloj mantiji, a na statuu se kasnije stavlja natpis „Zaštitnik pedofila“.

Hrvatski reditelj Frljić uzeo je za predložak tekst poljskog autora iz 19. veka Stanislava Vispianjskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom.

Državno tužilaštvo je otvorilo i drugu istragu o podsticanju na zločin protiv predsednika stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS), Jaroslava Kačinjskog, dodao je državni tužilac.

U jednoj od završnih scena jedna glumica, naime, pominje mogućnost skupljanja novca od gledalaca za plaćenog ubicu koji bi smaknuo predsednika PiS-a i zatim govori da joj je reditelj Oliver Frljić rekao da izbaci tu scenu jer predstavlja zločin kažnjiv zatvorskom kaznom, prenosi regionalna tv N1.

Brojni pojedinci nameravaju da podnesu pojedinačne tužbe zbog javne povrede verskih osećanja, dodao je državni tužilac.

Predstava je odmah izazvala gnev Katoličke crkve, koja tvrdi da sadrži bogohulna obeležja.

Pozorište u saopštenju naglašava da „predstava daje reč različitim ideološkim stajalištima i treba da se razmatra kao celovito umetničko delo, a ne kao skup nepovezanih odvojenih prizora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar