U trendu

Polovina Makedonaca zadovoljno radom Zorana Zaeva, polovina nije

Gradjani Makedonije su podeljeni u oceni rada vlade Zorana Zaeva u prvih godinu dana – 49 odsto je zadovoljno, a 47,4 odsto nije, rezultat je ankete čiji je rezultat večeras objavljen na Televiziji Telma.

Potpuno je zadovoljno 16,5 odsto anketiranih, donekle je zadovoljno 32,5 odsto, 12 odsto je donekle nezadovoljno, 34,5 odsto je potpuno nezadovoljno, a 3,6 odsto ispitanika je odgovorilo da ne zna šta bi reklo o radu vlade Zaeva.

Po anketi, 36,8 odsto gradjana smatra da Vlada vodi Makedoniju u pogrešnom pravcu, 35,1 odsto da ide u pozitivnom pravcu, za 22,4 odsto situacija je ista, a 5,7 je odgovorilo sa „Ne znam“.

Da sde vlada Zorana Zaeva u prethodnih godinu dana najviše posvetila rešavanju spora s Grčkom oko naziva, misli 36,6 odsto gradjana Makedonije, 22,4 odsto smatra da su glavno pitanje bili EU i Nato integracije, a 3,9 odsto smatra da je tema bila spoljna politika.

Na pitanje kojoj oblasti Vlada treba da se najviše posveti, 28,8 odsto je reklo da je to povećanje broja radnih mesta, 25 odsto je za ekonomski razvoj, a devet odsto smatra da više treba raditi na zdravstvu.

Iz odgovora na to pitanje proizlazi da je ono što je Vladi priortitet, gradjanima tek na petom mestu: samo 6,3 odsto smatra da se treba posvetiti reešavanju spora s Grčkom, a jedva 5,3 odsto smatra da Vlada treba da se bavi ulaskom Makedonije u EU i NATO. Pravosudje prioritetom budućeg rada Vlade smatra samo 1,3 odstio anketiranih gradjana, obrazovanje 2,1 odsto, dok je životna sredina kao buduća tema rada Vlade važna za jedva jedan odsto ispitanika.

Od anketiranih, 18,2 odsto smatra da najgore radi Ministarstvo zdravlja, sedam odsto misli da je najgore Ministarstvo pravde, a 6,8 da je najgore Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na pitanje o tome koje ministarstvo najbolje radi, čak 50,6 odsto anketiranih je reklo da ne zna, a po pozitivnim ocenama najbolje je prošlo Ministarstvo spoljnih polsva, mada sa samo 9,3 odsto anketiranih koji smatraju da ono dobro radi svoj posao, na drugom mestu je Ministarstvo unitrašnjih poslova za koje pozitivnu ocenu daje 8,6 odsto anektiranih, iza kojeg je Ministarstvo obrazovanja sa 5,5 odsto zadovoljnih gradjana.

Anketu je telefonski sprovela agencija M-prospekt od 15. do 23. maja, na reprezentativnom uzorku od 1.052 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.