najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poništena presuda Alojziju Stepincu

Zagrebački Županijski danas je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Odluku vanraspravnog veća obrazložio je sudija Ivan Turudić koji je predsedavao sudskim većem. Ročište je bilo zatvoreno za javnost.

Zahtev za reviziju podneo je Stepinčev nećak.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osudjen je 1946. zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uredjenja FNRJ. Osudjen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i gradjanskih prava.

Revizija postupka sprovodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga krivična dela ako je do osudjujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći, mogu revizijom zatražiti poništenje osudjujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo „Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr Alojziju Stepincu“.

Uoči današnje odluke o reviziji na sudu se pojavio i bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks, koji je kazao da je na objavu presude došao kao jedan od autora izmena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka Stepincu, ali i autor saborske deklaracije iz 1992. kojom je osudjen taj montirani proces.

Stepinac je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata. Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje zbog protivljenja SPC Stepinčevoj kanonizaciji. SPC smatra da se Stepninac nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani.

Boris Stepinac: Sud dokazao da je Stepinac bio pravednik

Boris Stepinac, rodJak kardinala Alojzija Stepinca, koji je pokrenuo sudski postupak za poništavanje presude protiv hrvatskog biskupa, izjavio je danas da je veoma dirnut odlukom da se poništi osuđujuća presuda iz 1946, kojom je Stepinac bio osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Boris Stepinac je novinrima nakon suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata, rekao da nije očekivao da će se sve to dogoditi tako brzo i da zahvaljuje hrvatskom pravosuđu jer je, kako je rekao, konačno skinuta ljaga koja se godima vukla ne samo po imenu kardinala, već i Katoličku crkvu i celi hrvatski narod.

Dirnut je poništenjem osuđujuće presude za Alojzija Stepinca jer su, kako je kazao, konačno i njegova deca i unuci dočekali taj trenutak.

Boris Stepinac nije želeo da govori šta je preživljavala njegova porodica zbog te osuđujuće presude, ali je najavio da postoji još dokumenata koji govore o tome da je njegov rođak kardinal bio „pravednik“

Dokazaće, kaže, to i istorija.

Rekao je i da su ga mnogi pitali zašto nije ranije pokrenuo ovaj postupak. Kazao je i da je više puta davao intervjue o tome, ali da su mediji uvek iskrivljavali činjenicu ili ih nisu objavljivali.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike