U trendu

Ponovo protesti u Bukureštu, vlada spremna da popusti

Nekoliko desetina hiljada ljudi ponovo danas protestuje u Bukureštu protiv Vlade zbog uredbe kojom je ona ublažila antikorupcijske propise od mčega bi korist mogli imati političari.

Lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviju Dragnea je danas nagovestio da bi Vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta.

„Nijedna vlada ne može da izdrži takve demonstracije“, ocenio je politikolog Kristijan Parvulesku i dodao da je Vlada izgubila legitimet.

Dragnea je u intervjuu za Di-Si njuz (DC News) rekao da će „predložiti rešenje“ premijeru Rumunije Sorinu Grindeanuu.

„Možda ćemo pričati o ukidanju uredbe, ako se premijer složi“, rekao je Dragnea.

Najmasovnijim demonstracijama od zbacivanja režima Nikolaea Čaupeskua 1989, sotine hiljada Rumuna protestuju već pet dana uzastopno zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prodju nekaženjeno.

Parvulesku je rekao da su Rumuni „shvatili negativno iskustvo koje su imale Poljska i Madjaska“ zbog čega „žele da se mobilišu i odbrane demokratiju“.

Vlada socijaldemokrata je ove nedlje, mimo Skupštine, hitnom uredbom dekriminalizovala više dela i zloupotrebu vlasti. Neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.