U trendu

Ponovo se traže posmrtni ostaci Srba na Alipašinom polju

SARAJEVO – Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite, prema nalogu Tužilaštva BiH, na Alipašinom polju u Sarajevu od jutros iskopavaju teren, radi pronalaska posmrtnih ostataka Srba ubijenih u prošlom ratu, izjavio je predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

„Iskopavanje terena sprovodi se prema dojavi očevidaca koji su videli da je u toku rata na tom mestu iskopana velika rupa, ali ne znaju šta se tog dana dalje dešavalo. Drugi dan videli su da je dovezen zapaljeni kombi Grasa, nakon čega je bagerom bačen u rupu i zatrpan. Poslije toga posađjeni su veći bagremovi“, rekao je Mandić.

Kako prenosi RTRS, on je istakao da je, prema dosadašnjim saznanjima, prijava tačna. Mandić je podsetio da je prilikom poslednjeg pokušaja ekshumacije na tom terenu bio postavljen luna park, tako da je iskopavanje bilo onemogućeno.

Prema njegovim rečima, nakon pregleda terena, biće sačinjen zapisnik o tome šta je pronadeno, a ukoliko budu pronađeni dokazi, tužilac Vesna Ilić bi od Suda BiH trebalo da zatraži nalog za ekshumaciju.

„Nadamo se da ćemo ovde pronaći sve Srbe koji su nestali sa Alipašinog polja, Cengić Vile, Nedžarica i ostalih bližih lokacija sa kojih su sarajevski Srbi nestajali“, naglasio je Mandić.

Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije i dalje traga za oko 180 nestalih sarajevskih Srba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.