U trendu

Poraz borbe protiv ratnih zločina

Odluka vlasti Švajcarske da Nasera Orića isporuči Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji je političke prirode, ocenio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da je to poraz u borbi da se ratni zločini sankcionišu.

„Švajcarski organi nisu uradili analizu dela koje je učinio Orić, a to je tragedija – što se ne razgovara o suštini da li će i kada će (Orić) biti osuđen za počinjena dela“, izjavio je Dačić novinarima u hotelu Metropol, posle svog govora na konferenciji u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Fondacije Fridrih Ebert „Evropska bezbednosna politika na raskršću“.

Dačić je na konferenciji rekao da se pitanje ratnih zločina ispolitizovalo, a da je važnije da se utvrdi da li je neko „kriv ili nije kriv“ za učinjeno delo.

On je takođe rekao da će premijer Srbije Aleksandar Vučić oceniti da li će i ko će prisustvovati obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici.

U vezi sa krizom u Makedoniji, Dačić je na skupu rekao su on i kosovski šef diplomatije Hašim Tači imali na desetine sastanaka, a da Grčka i Makedonija nisu razgovarale o imenu BJRM skoro 23 godine. Prema njegovim rečima, makedonska kriza je pravi trenutak za to.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas juče je u Beogradu izjavio, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, da je prethodno boravio u Skoplju, „kod prijateljskog severnog suseda“.

Upitan na današnjem skupu u Metropolu za odnose sa Hrvatskom, Dačić je izjavio: „Sa Hrvatskom ne moramo da se volimo, ali možemo da sarađujemo.“

Prema njegovim rečima, zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije „treba da nađu modus vivendi“.

„Rasturismo Jugoslaviju, a sada se svi ubiše od inicijativa koje liče na Jugoslaviju“, rekao je Dačić, uz ocenu da je termin zapadni Balkan „izmišljen“, jer ako postoji zapadni Balkan, onda postoji i istočni.

„Nekome je odvratno da kaže Jugoslavija“, ocenio je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.