U trendu

Porodici Zec prvi put odata pošta u prisustvu gradonačelnika

ZAGREB – Prvi put posle 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prestonice Tomislav Tomašević danas je na Sljemenu odao poštu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

„Ponizno stojim ovde, svi znamo šta se dogodilo, ko su počinioci i da niko za to nije odgovarao. Sramotno je da 30 godina niti jedan gradonačelnik nije došao ovde“, rekao je Tomašević, prenosi Index.hr.

Aktivistkinja Tatjana Dragičević je pročitala proglas Lige povodom godišnjice zločina u kojem se navodi da Aleksandra Zec nema obeležje, čak ni u školi u koju je išla.

Ona je rekla da počinioci zločina nisu kažnjeni osim komandanta koji je, kaže, dobio premalu kaznu.

Pesnikinja Sanja Baković je pročitala pesmu „Nemi jelen“, a zatim su okupljeni položili ruže i venac na mestu na kojem su ubijene Aleksandra Zec i njena majka.

Nakon komemoracije Tomašević je ponovio da diskriminacije ne sme biti po bilo kojoj osnovi.

„Komemorirati ćemo sve žrtve. Ovo je jedna od najsramotnijih epizoda u Zagrebu, ovo ne sme pasti u zaborav“, rekao je.

Svetlosni stupovi sećanja, vidljivi iz većeg dela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obeležje porodici Zec.

Komemoraciju su organizovali Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno veće povodom 30. godišnjice od ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsednikom vlade Hrvatske, Miloradom Pupovcem, predsednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posećuju ovo mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)