U trendu

EU da reaguje zbog hakerskih napada

PODGORICA – Portal medijske grupacije vijesti.me pozvao je Evropsku uniju da, posle najnovijeg hakerskog napada na taj portal, reaguje i zatraži od crnogorskih institucija sistema da obezbede slobodu izražavanja i objektivno informisanje javnosti.

U saopštenju za medije koje je potpisao izvršni direktor medisjke grupacije Vuk Maraš navodi se da je u toku još jedan pokušaj gašenja portala Vijesti, kroz veoma skupu hakersku operaciju koju crnogorske službe ne žele da rasvetle.

Naime, kako navode, nakon 20 dana ponovo je portal vijesti.me predmet hakerskih ĐoS napada, koji je ovog puta po obimu neuporedivo veći od napada koji su se dešavali pre tri sedmice, a koji za cilj ima obaranje portala Vijesti i celokupne njegove infrastrukture.

Prema informacijama dobijenim od IT stručnjaka iz razvojnog tima Vijesti iz Praga (Češka Republika), organizovanje ovako složenog hakerskog napada, ogromnog obima, zahteva velika sredstva koja se mjere desetinama hiljada eura, navodi se u saopštenju, zbog čega i ocena da je cilj napada bio da se spreči publikovanje podataka o potencijalnoj političkoj korupciji u koju je umešan vrh vladajuće partije.

U saopštenju se podseća da je Portal Vijesti ubedljivo najznačajniji i najčitaniji u Crnoj Gori, jedan od najznačajnijih u regionu, te da uprkos hakerskim napadima uspeva da kontinuirano informiše građane o ključnim problemima, uključujući i političku korupciju.

Nakon poslednjih napada, koji su se desili prije tri sedmice, Vijesti su sve relevantne informacije prosledile nadležnim državnim organima, ali do danas nije bilo nikakvih pomaka u otkrivanju počinilaca i nalogodavaca napada, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.