Portparol vlade: Junkerovi komentari o Orbanu „lična osveta“

BUDIMPEŠTA – Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je danas da su nedavne primedbe predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da mađarski premijer Viktor Orban „više nema mesto“ u Evropskoj narodnoj partiji (EPP) „lična osveta“ Junkera zbog Orbanovog odbijanja da podrži njegovu kandidaturu pre četiri godine.

U intervjuu francuskom „Mondu“ objavljenom ranije danas, Junker je rekao za Orbana: „Iako poštujem čoveka, vidim mnogo nepodudarnosti između onog što kaže i hrišćanskih vrednosti na kojima je EPP zasnovana. Osim, ako ne može da nam garantuje da će poštovati osnovne vrednosti EPP i njen izborni program“, prenela je mađarska agencija MTI.

Kovač je na Tviteru napisao da Junkerovi komentari „nisu vredni odgovora“, te dodao da su Orbanove i Junkerove razlike po pitanju migranata „samo učinile očiglednijim“ da je u Junkerovim primedbama reč o osveti.

„Nikada se nećemo saglasiti sa Junkerovim stanovištem u vezi migranata“, naveo je Kovač.

Na neformalnom samitu EU u septembru u Salcburgu, Junker je na sastanku EPP predložio da se zamrzne status mađarske vladajuće partije Fides, a što su članovi EPP odbili.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike