U trendu

Poslanici novog saziva Skupštine Grčke dali zakletvu

Zakletvom 300 poslanika danas je zvanično počeo nov mandat Skupštine Grčke posle izbora održanih početkom jula.

Poslanici su zakletvu dali arhiepiskopu atinskom i svegrčkom Jeronimosu, u prisustvu članova Svetog Sinoda Grčke pravoslavne crkve.

Versku zakletvu je dala većina poslanika, potom su na posebnoj ceremoniji to učinila i trojica muslimana, a umesto verske, civilnu zakletvu polaganjem ruke na Ustav, potom je dala i grupa poslanika koji su to tražili.

U sastavu Skupštine posle izbora 7. jula je šest stranaka, od kojih su dve tu prvi put „MERA 25“ i „Grčko rešenje“, a iz sastava su ispale male desničarske stranke „Unija centra“ i „Zlatna zora“.

Medju 300 poslanika, Nova demokratija ima 158, SIRIZA-Progresivni savez 86, Pokret promene 22, KPG 15, „Grčko rešenje“ 10 i „MERA 25“ devet.

Sednicom je predsedavao poslanik SIRIZE Jorgos Varemenos, pošto Poslovnik nalaže da ta dužnost u novom mandatu pripada najvišem po rangu potpredsedniku Skupštine u prethodnom sazivu koji je reizabran u novom mandatu. Sve stranke u Skupštini Grčke imaju izabrane potpredsednike, rangirane po veličini svojih poslaničpkih grupa.

U novom sastavu Skupštine Grčke svega je 61 žena (20 odsto), a 112 poslanika (37 odsto) je izabrano po prvi put.

Sutra, u sredu, glasaće se o novom predsedniku Skupštine, za šta je kandidat Kostas Tasulas, iz vladajuće Nove demokratije. On će na toj dužnosti zameniti Nikosa Vucisa, a ima i podršku glavne stranke opozicije, Sirize.

U subotu popodne počinje trodnevni proces čitanja i glasanja o programu nove vlade Grčke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.