U trendu

Poslanici predložili Džaferija za predsednika Sobranja Makedonije

Dvadeset poslanika parlamentarne većine koju je stranka SDSM formirala sa albanskim strankama u Makedoniji, predložilo je danas Talata Džaferija, poslanika stranke DUI, najveće medju njima, za predsednika Sobranja Makedonije.

Druga po snazi stranka u parlamentu, SDSM, predložila je da se predsednik Sobranja izabere direktno, na plenarnoj sednici, umesto da procedura ide preko Odbora za izbore i imenovanja.

Razlog to je to što poslanici stranka VMRO DPMNE diskusijom blokiraju izbor tog odbora koji formalno predlaže predsednika parlamenta, o čijem formiranju je Sobranje trebalo da raspravlja u današnjem nastavku svoje konstitutivne sednice.

Portparol i poslanik SDSM Petre Šilegov je na konferenciji za novinare rekao da je rad tog odbora bespredmetan, kao i razgovor o tom odboru, jer postoji predlog za predsednika parlamenta koji je podnelo 20 poslanika.

Predsednik Sobranja po Poslovniku može da se izabere na predlog 20 poslanika bez mišljenja Odbora, rekao je Šilegov, ističući da je VMRO DPMNE „dužna da prestane da krši Poslovnika i da rastura Makedoniju“.

„Mi, kao parlamentarna većina, imamo odgovornost da prekinemo to rasturanje ove države“, rekao je Šilegov.

Stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog koristi mogućnost koju je dozvolio predsedavajući Sobranja, njihov stranački kolega Trajko Veljanovski, da unedogled odlaže raspravu o izboru predsednika tog tela, predloženu dnevnim redom, tako što medjusobno repliciraju o raznim temama.

U prepodnevnom delu sednice pravo na reč koristio je samo visoki funkcioner VMRO DPMNE Antonio Milošoski dok su mu ostali poslanici VMRO DPMNE, kako kažu, samo replicirali.

Na pitanje portala Nova TV s kim su tri sata prepodnevnog dela debatovali poslanici VMRO DPMNE, funkcioner i poslanik te stranke Ilija Dimovski je rekao da je to bila „debata s gradjanima“.

Nastupi poslanika VMRO DPMNE koje oni nazivaju replikama, uglavnom se svode na podržavanje stavova Antonija Milošoskog i poruku da neće dozvoliti da većina gradjana Makedonije koja su glasali za VMRO DPMNE, budu gurnuti u opziciju.

Nastavak konstitutivne sednice Sobranja Makedonije s galerije prate i strani ambasadori.

Ukoliko Talat Džaferi bude izabran za predsednika Sobranja Makedonije, biće to prvi Albanac na tom mestu.

Sednica Sobranja je prekinuta 30. decembra, odmah posle verifikacije mandata poslanika, zbog nepostojanja parlamentarne većine koja bi dala predsednika.

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će nakon konstituisanja Skupštine ipak od predsednika države Djordja Ivanova dobiti mandat da formira vladu.

Ivanov je odbio da dodeli mandat Zaevu, jer smatra da on, ss partnerima s kojima je stvorio većinu, radi protiv interesa Makedonije. Ivanov optužuje Zaeva da priprema redefinisanje Makedonije u korist Albanaca, što je Zaev demantovao objavljivanjem programa buduće vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.