Posle požara, Grčka poziva EU da brže preraspodeli migrante

Grčka je danas zatražila od Evropske unije (EU) da izvrši pritisak na svoje članice kako bi se ubrzao proces preraspodele migranata posle požara u jednom pretrpanom izbegličkom kampu u kojem su poginule dve osobe.

Premijer Aleksis Cipras je izrazio žaljenje zbog požara, još jedne u sve dužem nizu nesreća na ostrvu Lezbosu, u neuslovnom kampu „Moria“ čije se zatvaranje stalno odlaže.

Cipras je danas u telefonskm razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom zatražio od EU da ubrza slanje osoblja EU u Grčkoj da bi pomoglo u proceduri podnošenja zahteva migranata za azil, navela je Vlada.

Policija je jutros saopštila da su dve osobe poginule, a dve su teže povredjene u požaru od eksplozije plinske boce u šatoru u izbegličkom kampu na Lezbosu za migrante koji treba da budu vraćeni u Tursku. Tokom evkuacije zbog požara, došlo je do sukoba migranata i policije, ali niko nije uhapšen.

Organizacije za ljudska prava oštro su kritikovale vlade zemalja EU što malo čine za pomoć migrantima.

„Koliko još ljudi treba da pogine ispod šatora, pokušavajući da se domogne toplog doma, pre no što EU i grčke vlasti ne preduzmu konkretne mere“, navela je organizacija „Lekari bez granica“, kritikujući vlasti Grčke što migrante ne prebacuju sa ostrva na kopno.

U Grčkoj su 62.000 migranata, medju kojima 11.500 kojima nije dozvoljeno da napuste ostrva.

U Moriji i u još četiri logora na ostrvima su izbeglice i migranti sa spiska za deportaciju nazad, u Tursku, po sporazumu EU i Ankare iz marta ove godine.

Zemlje EU su prihvatile manje od 4,0 odsto migranata koje su se obavezale da prime po kontroverznom „Mehanizmu za hitnu relokaciju“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike