U trendu

Posle suspenzije uredbe, nema gužvi na graničnim prelazima

Nakon suspenzije Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u šengen zoni, koja je izazvala velike gužve na graničnim prelazima, sitacija na graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske Obrežje je normalizovana, tako da se na tom graničnom prelazu ne čeka duže od jednog sata, javlja STA.

Autobusi čekaju dva sata na izlasku iz Slovenije na Obrežju, dok se na ulazak u Sloveniju čeka jedan sat, pokazuju podaci Saobraćajnog informativnog centra.

Automobili čekaju na izlazak, kao i na ulazak u Sloveniju sat vremena.

Sat vremena se čeka i na graničnom prelazu Starod, dok su manje gužve zabeležene na graničnim prelazima Gruškovje, Jelšanje, Sečovlje i Dragonja.

Slovenačka i hrvatska policija prestale su da kontorlišu sve putnike u skladu sa Uredbom Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u šengen zoni, u petak uveče nakon što su se kolone automobila i autobusa formirale sa obe strane granice.

Slovenački premijer Miro Cerar kasno sinoć napisao je na svom Tviter nalogu da je o ovom problemu razgovarao telefonom sa svojim hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem, sa kojim se složio da je situacija nepodnošljiva i da je neophodno hitno preduzeti neke izmene.

Dan nakon stupanja Uredbe na snagu komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.

Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

„Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije“, saopšteno je iz Direkcije policije.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Štefić izjavio je sinoć slovenačkoj POP TV da će Slovenija upoznati EK o sitauciji na graničnim prelazima naredne sedmice.

„Bezbednosne mere su potrebne, ali treba da budu podnošljivije“, rekao je on.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila u petak, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Tokom petka i subote na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.