U trendu

Postupak protiv predsednice Hrvatske zbog sukoba interesa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokrenula je danas postupak protiv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović zbog sumnje u sukob interesa, odnosno zbog povrede načela  verodostojnosti funkcionera.

Postupak je pokrenut po prijavi da je naknadu od 1,17 miliona kuna (217.000 evra) koje je dobila za troškove predsedničke kampanje pre godinu dana, uplatila na račun Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je kandidat bila, da bi se novac koristio u humanitarne svrhe.

Sporno je to što je Grabar-Kitarović, iako je novac uplatila stranci, sve vreme odlučivala o tome kome će se i koliko od tih novaca uplaćivati.

„Ona je uručivala sredstva kao da su to njene donacije iako su u tom trenutku to već bila sredstva HDZ“, rekla je predsednica Komisije Dalija Orešković.

Komisija je odlučila da pokrene postupak i protiv odlazećeg ministra odbrane Ante Kotromanovića zbog leta privatnim avionom jedne firme. Komisija smatra da je to nedopušteni dar.

Let avionom koštao je 28.500 kuna (3.700 evra), a zakon o sprečavanju sukoba interesa dopuštenim poklonom smatra samo onaj u vrednosti koja ne prelazi 500 kuna (65 evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.