U trendu

Potpredsednik RS Ramiz Salkić: Dodik radi na stvaranju oružanih formacija

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da će zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja za policiju RS, kako bi se utvrdilo da li je u skladu s propisima BiH.

„Svedoci smo da predsednik entiteta RS (Milorad Dodik) radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija. Ove formacije imaju različite oblike i različito se manifestuju“, kazao je Salkić za sarajevski portal Vijesti.ba, komentarišući najavu da će MUP RS kupiti 2.500 automatskih pušaka.

Naglasio je da ta kupovina mora biti transparentna i da bi o njoj trebalo da budu obavešteni državni organi BIH.

„Više ministarstava na nivou BiH bi trebalo da ima informacije i da da saglasnost za te aktivnosti. S obzirom na to da se radi o nabavci velike količine naoružanja, posebno bi o tome trebalo da imaju informacije bezbednosne agencije u Bosni i Hercegovini“, kazao je Salkić.

Naveo je da on, kao potpredsednik RS, i ne dobija informacije o aktivnostima MUP-a RS.

„Moje konstantno insistiranje na poštovanju Ustava RS, člana 97 koji govori o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama RS, pa tako i u MUP-u RS, dodatno je otežalo našu saradnju“, rekao je Salkić.

Dodao ja da od ukupno 6.906 zaposlenih u MUP RS, 6.433 je srpske nacionalnosti, 356 je Bošnjaka i 69 Hrvata.

„To nije ni blizu poštovanja Ustava RS… Informacije koje imam, ustvari, dobijam iz materijala koji se koriste na sednicama Narodne skupštine RS, i dobija ih putem medija, kao i svi drugi gradjani“, rekao je Salkić.

On smatra da je parada povodom 9. januara, Dana RS, koji smatra neustavnim praznikom, pokazala „na šta računa“ predsednik RS Milorad Dodik.

„Videli smo postrojavanje, kako je i sam ministar bezbednosti BiH (Dragan Mektić) rekao, paravojnih formacija pod nazivom Srbska čast, za čije potrebe su nabavljene i uniforme, a koji kažu da imaju više hiljada članova. Tu je i nekoliko hiljada policajaca koji sada dobijaju ‘duge cevi’. Tu je i više desetina hiljada lovaca, koji imaju više komada naoružanja po članu“, rekao je Salkić.

Po njegovim rečima, i gradjani RS privatno poseduju veliku količinu oružja.

„Uspostavljanjem Centra za obuku u Zalužanima, u čiju su izgradnju i rekonstrukciju uloženi milioni, evidentno je da predsednik entiteta ima neke skrivene i rezervne planove. Priča o demilitarizaciji je za javnu upotrebu i s ciljem gašenja Oružanih snaga BiH, a ne sa stvarnim ciljem da ovde vlada trajni mir. Jer, ove aktivnosti koje sam pobrojao, pokazuju suprotno od javnog istupa predsednika RS“, zaključio je Salkić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.