U trendu

Povorke protiv abortusa u Zagrebu i Splitu (VIDEO)

Oko 20.000 ljudi učestvovalo je danas u Zagrebu i Splitu na skupovima protiv abortusa koje su organizovala konzervativna udruženja i verski pokreti.

Prema procenama policije, u Zagrebu se na skupu pod nazivom „Hod za život“ okupilo oko 15.000 ljudi, koji su u povorci prošli centralnim gradskim ulicama do glavnog gradskog traga, Trga bana Jelačića, uz poruku da treba štititi život od začeća do prirodne smrti.

Na početku kolone bio je istaknut veliki transparent na kojem je pisalo „Za temeljno ljudsko pravo – život“. Uz taj, isticali su se i transparentni na kojima je pisalo „Biraj život, i tvoja mama ga je izabrala“ i „Izaberi život“, a veliki broj učesnika skupa nosio je bele i plave majice s nazivom skupa.

Povorku su na nekoliko mesta tokom prolaska kroz grad dočekali protivnici tog okupljanja s transparentima na kojima su bile ispisane poruke za zaštitu prava žena na izbor, medju njima i „Hod za život gazi žene“, „Žene nisu inkubatori“, „Ne damo svoja tela“ i „Ni državu niti boga blizu jajnika moga“. Protivnici „Hoda za život“ smatraju da je reč o političkom skupu kojem je cilj zabrana abortusa.

Uoči dolaska kolone na Trg bana Jelačića, desetak protivnika ograničavanja prava žena selo je na put sprečavajući povorku da prodje, pa ih je policija privela, a neke od njih i odnela u „maricu“.

Ovo je druga godina zaredom da se u Zagrebu održava „Hod za život“, a ovogodišnji skup je održan pod geslom „Za život, porodicu i Hrvatsku“. Hrvatska biskupska konferencija pozvala je na molitvu za taj dogadjaj.

Osim u Zagrebu, „Hod za život“ danas je održan i u Splitu gde se, prema izveštajima lokalnih medija, okupilo između 4.000 i 5.000 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike