U trendu

Pre 16 godina u avionskoj nesreći poginuo Boris Trajkovski

SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji danas se obeležava 16 godina od avionske nesreće u kojoj su poginuli tadašnji predsednik te zemlje Boris Trajkovski i članovi delegacije – savetnici njegovog kabineta, obezbeđenje i posada.

Iz makedonske vlade navode da će ministar dijaspore Edmong Ademi predvoditi vladinu delegaciju na obeležavanju godišnjice smrti Trajkovskog u Mostaru, kod Rotimlja, gde se dogodila avionska nesreća.

U vladinoj delegaciji će biti i ministar zadužen za strane investicije Elvin Hasan, kao i zamenik ministra kulture Vladimir Lazovski.

Na obeležavanju godišnjice na mestu nesreće najavljeno je prisustvo i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i grada Mostara.

Ministar za informatičko društvo i administraciju Damjan Mančevski, zajedno sa ministrima obrazovanja i poljoprivrede Arberom Ademijem i Trajanom Dimkovskim, položiće cveće na grobu Trajkovskog, na gradskom groblju u Skoplju.

Na spomeniku predsednika Borisa Trajkovskog u njegovom rodnom mestu Strumica cveće će položiti vladina delegacija u sastavu ministra transporta i veza Gorana Sugareskog, zamenika ministra obrazovanja Elizabete Naumovske, kao i državnog sekretara iz Ministarstva lokalne samouprave Kirila Partalova.

Avion makedonske Vlade u kome su se nalazili Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje.

Makedonska delegacija putovala je u Mostar na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su avionsku nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.