U trendu

Predložena rezoluciju o genocidu u Velikoj i na Pivi

PODGORICA – Stranka Demokratska Crna Gora podnela je u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u selu Velika i na Pivi tokom Drugog svetskog rata.

Oni čekuju da će predloženu rezoluciju podržati svi poslanici.

Kako je kazao poslanik Demokrata Vladimir Martinović, ti zločini imaju „nesporno genocidno obeležje“.

“Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora, kao antifašistička država, potvrđuje svoju snažnu volju i rešenost da se doprinese utvrđivanju pune istine o naci-fašističkim zločinima i da učini sve kako se stradanja nikada ne bi ponovila”, poručio je Martinović.

Demokrate očekuju da će svi poslanici u Skupštini podržati rezoluciju.

„Ovo je istorijski i civilizacijski iskorak prema nevino stradalim žrtvama u ratu na ovim prostorima. Siguran sam da protiv ove rezolucije niko neće imati ništa, jer zločine ne možemo i ne smemo relativizovati“, poručio je Martinović i dodao da Crna Gora i Skupština imaju šansu da se na odgovoran način „ponesu prema svim nevinim žrtvama na našim prostorima“.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je misija te partije da miri Crnu Goru, a da pomirenja nema bez suočavanja sa prošlošću.

“U ovoj rezoluciji nema nikakvih političkih provokacija”, poručio je poslanik Momo Koprivica i ponovio da odgovornost može biti jedino individualna.

I Martinović je kazao da je to civilizacijski odnos prema svim žrtvama, sa čim nema trgovine.
“Nema razgovora i pregovora, nema trgovine”, zaključio je Martinović.

Zločin u selu Velika je izvršen 28. jula 1944. godine, kada su pripadnici nacističke S S jedinice „Princ Eugen“ i jedinice „Skenderbeg“ ubili najmanje 500 stanovnika tog planinskog sela, od čega je bilo 118 dece mlađe od 12 godina.

Zločin u mestu Doli kod Plužina na Pivi dogodio se 7. juna 1943. godine kada su pripadnici S S divizije „Princ Eugen“ uz podršku gatačkih ustaša i muslimana iz zloglasne Handžar divizije, ubili 522 civila, od kojih 109 dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar