U trendu

Predsedavajući vlade BiH: Zapadni Balkan strateški važan za EU, BIH ima plan

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je Strategija EU za Zapadni Balkan poslala dve ključne poruke – nedvosmislenu opredeljenost da je Balkan strateški važan za EU, i da ne postoje „preferencije prema pojedinačnim državama“ u procesu širenja EU.

„Jasna i nedvosmislena poruka da Zapadni Baklan ostaje strateški važan za EU, te da će do 2025. godine biti intenzivirane aktivnosti evropskih institucija. Takodje, Strategija je jasna naznaka dominante uloga EU i evropskih vrednosti na Zapadnom Balanu. Suština je realizacija uslova koji su pred nama, tako da 2025. godine nije rok, već cilj za sve zemlje regiona“, rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je istakao to što je Strategijom definisano da zemlje koje brže napreduju ka EU, i koje bi mogle postati članice, ne mogu blokirati pristup drugih.

„Suština je da BiH, kao i druge države, ispred sebe ima jasno razradjen akcioni plan za sve ove oblasti. Ispunjenje uslova ne sme biti dnevnopolitičko pitanje, jer cilj reformi treba biti sigurnije i bolje društvo za sve gradjane, a ne prikupljanje političkih poena“, istakao je Zvizdić.

On je dodao da je Savet ministara realizovao sve obaveze iz reformske agende, dodavši da će Upitnik biti predat u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu, odnoso krajem februara kada predsjedavajući Evropske komisije Žan Klof Junker dodje u Sarajevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.