U trendu

Predsednica Hrvatske podržala rešavanje sudbine nestalih

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u razgovoru s predstavnicima udruženja nestalih iz Srbije izrazila „snažnu podršku“ u rešavanju tog pitanja i izrazila uverenje da će dijalog omogućiti pozitivan iskorak.

„Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar-Kitarović istakla je snažnu podršku Republike Hrvatske i ustrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja“, saopštio je kabinet hrvatske predsednice.

Ona je rekla da je to prvenstveno humanitarno pitanje i da veruje da će dijalog omogućiti „pozitivan iskorak“.

Predsednica Hrvatske je na sastanku obaveštena o dosadašnjim aktivnostima i naporima udruženja u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

U razgovoru je, kako je navedeno, naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak da bi se neizvesnost porodica privela svom kraju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izvestio je o dosad učinjenom kao i naznačio spremnost kontinuirane saradnje po pitanjima koja su istakli predstavnici udruženja nestalih, navedeno je u saopštenju.

Današnji sastanak je dogovoren tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Na sastanku čija je glavna tema bila pitanje rešavanje sudbine nestalih osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata, bili su i predstavnici ministarstva spoljnih i evropskih poslova, branitelja i predstavnici sigurnosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, kao i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Hrvatska predsednica primila je udruženja nestalih iz Srbije nekoliko dana pošto je Vučić u Beograd razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih branitelja.

Vučić je tada članovima porodica nestalih tokom rata u Hrvatskoj rekao da će „državni organi Srbije učiniti sve da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina“.

U Hrvatskoj se još traga za 1.945 nestalih i smrtno stradalih tokom rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar