U trendu

Predsednicu Sindikata izneli iz skupštinske sale, sukob policije i radnika

Protesti nekoliko hiljada radnika u Banjaluci nisu uticali na Vladu Republike Srpske da povuče sa dnevnog reda usvajanje reformskog Zakona o radu, koji je Savez sindikata RS ocenio pogubnim za radnička prava.

Pet sati trajala je drama ispred i u zgradi Narodne skupštine, s obzirom da su sindikalne vođe u više navrata pokušavale da pregovaraju sa premijerkom RS Željkom Cvijanović.

Predsednica Saveza sindikata Ranka Mišić je pokušala da se obrati narodnim poslanicima, ali je potpredsenik parlamenta Nenad Stevandić naredio skupštinskom obezbeđenju da je iznesu iz sale.

Ranku Mišić su iz sale izneli na rukama, na nagrublji način, vukući je po podu, a potom su je izbacili iz skupštine.

„Ovo nije put demokratije, već porobljavanja“, rekla je Mišić.

Mišićeva je izrazila nezadovoljstvo izjavom premijerke Cvijanović „da ovo nisu radnički protesti već je na sceni rušenje institucija RS“, navodeći da to nije tačno.

Posle izbacivanja predsednice Saveza sindikata RS iz zgrade parlamenta, sednicu je napustila opozicija, koja je ocenila da je nakon deset godina „ustavnog nasilja“, danas u parlamentu RS nastupila „era fizičkog nasilja“.

Prethodno su radnici napravili obruč oko parlamenta, a ispred njih je bio postavljen kordon policije, pojačan specijalnom jedinicom policije, opremljenom za razbijanje demonstracija.

U jednom trenutku Mišićeva je pozvala radnike da uzdignutih ruku krenu da probiju kordon policije, ali je policija krenula na sindikalne vođe i radnike.

Došlo je do naguravanja i tom prilikom su predsednicu Sindikata oborili na zemlju i udarili je u glavu. Na zemlji se našlo još nekoliko radnika.

Predsednica Saveza sindikata razgovarala je i s ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, koji je upozorio da ona kao organizator protesta snosi odgovornost i zatražio od nje da ne poziva ljude na nasilje.

Oko 19.15 sati radnici su se razišli, dok su ispred zgrade parlamenta ostali predsednica Saveza sindikata Ranka Mišić i predsednici 15 granskih sindikata, koji su najavili da sutra nastavljaju sindikalnu borbu.

Opozicija je napustila skupštinsko zasedanje, osim dvojice poslanika Napredne Srpske, koji su najavili da će oni na sednici parlamenta pružiti „pasivni otpor“.

Adam Šukalo i Goran Djordjić mirno stoje ispred skupštinskog rukovodstva, ističući da će tu i ostati sve dok ih skupštinsko obezbedjenje ne izbaci iz sale.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.