U trendu

Predsednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.
Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu imena za Makedoniju i da je on „štetan i protivustavan“, prenosi portal Plusinfo.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Zaev i Cipras postigli su dogovor prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime bi trebalo da se koristi za sve namene.

Ivanov je danas, posle svega dva minuta, napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su pokušali da ga obaveste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javili su mediji u Skoplju.

Ivanov  je prethodnih meseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je oko njega okupljena.

Makedonski predsednik bio je žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Milica

    Strasno gresi Ivanov.To je odlicno resenje! Lep naziv. A pre svega istinit jer to i jeste Severna Makedonija. U suprotnom ce ostati bez imena. Siptari traze dvojezicnost na sta nemaju pravo.Imaju svoju maticnu drzavu Albaniju i tamo mogu to ostvariti. Bolje vam je da se spojite sa Grcima!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike