U trendu

Predsednik Narodne skupštine RS: Haški tribunal pristrasan i selektivan

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocenio je da je današnjom presudom prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću „potvrdjeno uverenje naroda RS da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan sa ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za gradjanski rat u BiH“.

„Haški tribunal je kroz svoju praksu izmislio kategorije ‘komandna odgovornost’ i ‘udruženi zločinački poduhvat’ koje su, gotovo ekskluzivno, rezervisane samo za srpske oficire i političke predstavnike, pri čemu je nekima čak presudjeno i za verbalni delikt, bez obzira što srpski politički lideri nisu počinili ratne zločine za koje su osudjeni“, navedeno je u Čubrilovićevom saopštenju za javnost. 

On je ocenio da Haški sud nije doprineo pomirenju u Bosni i Hercegovini, zbog čega je, navodno, bio osnovan. 

„Štaviše, produbio je razdor izmedju naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobadjajući počinioce dokumentovanih zločina počinjenih nad srpskim civilima, kao što su, na primer, zločini muslimanskih snaga počinjeni u Kravicama, Sasama i Zalazju“, smatra predsednik parlamenta RS. 

On je istakao da je Haški sud 2017. godine okončao svoj rad bez podignutih optužnica protiv političkih lidera bošnjačkog naroda i vojnih komandanta Armije BiH u proteklom gradjanskom ratu u BiH. 

„U isto vreme, Haški tribunal je osudio 161 osobu, od čega je najviše osudjenih Srba, čak 110, medju kojima su gotovo svi politički, vojni i policijski zvaničnici srpskog naroda“, istakao je Čubrilović. 

Prema njegovim rečima, presuda Karadžiću nema niti će imati bilo kakve posledice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske u okviru BiH. 

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar