U trendu

Predsednik Odbora za dijasporu u poseti Ljubljani

LJUBLJANA – Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović u poseti je Ljubljani na poziv predsednika Saveza Srba Slovenije Vladimira Kokanovića, saopštila je danas pres sllužba parlamenta.

Vujadinović se u okviru posete juče sastao sa predstavnicima Srba u Sloveniji i prisustvovao potpisivanju Deklaracije o saradnji srpskih društava u Republici Sloveniji.

On je rekao da je potpisivanjem Deklaracije poslata poruka jedinstva i okupljenosti oko matice Srbije.

Vujadinović je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavio u Ljubljani zajedno sa Srbima iz Slovenije.

On je istakao da Srbi u Sloveniji vide napredak Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, te da su ponosni na tu činjenicu, kao i da osećaju benefite od napretka matice.

Za danas su planirani razgovori u slovenačkom parlamentu o statusu Srba u toj zemlji.

Vujadinović je naveo da predstoji borba pred organima Slovenije za bolji status Srba i priznavanje kao nacionalne manjine.

Objasnio je da bi dobijanjem tog statusa Srbi bili najveća nacionalna manjina.

Taj status u Sloveniji danas imaju italijanska i mađarska nacionalna manjina.

„U Sloveniji je između 70.000 i 150.000 Srba, tačan broj nije poznat, jer na popisu nisu imali mogućnost da se izjasne kao Srbi, što govori o važnosti naše zajednice“, podsetio je Vujadinović.

U nastavku posete, Vujadinović danas će razgovarati sa predstavnicima zakonodavne vlasti Slovenije koje će još jednom zamoliti da slovenačka država uvaži zahteve srpske zajednice u Sloveniji i omogući njihovo slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti i dobijanje statusa nacionalne manjine.

„Sve, naravno, na osnovu slovenačkih zakona koji polaze od principa autohtonosti, jer su Srbi u Sloveniji autohtoni narod sa korenima u Beloj Krajini još od početka 16. veka. Voleli bismo da oni u Sloveniji imaju onakav status kakav slovenačka manjina ima u Srbiji“, poručio je Vujadinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar