Predsednik Tribunala Adjijus: Haški tribunal ispunio svoju misiju

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) ocenio je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da je Tribunal „ispunio svoju misiju“.

„S ponosom kažem: Naša misija je ispunjena“, rekao je Adjijus, podnoseći Savetu bezbednosti poslednji izveštaj o radu Tribunala.

Adjijus je uspostavljanje Tribunala 1993. godine nazvao „jednim od najponosnijih trenutaka medjunarodne zajednice“.

Prema njegovim rečima, Tribunal je „postigao ono što niko nije očekivao pre skoro 25. godina“.

Adjijus je kazao da će ostati „zapamćeno da je uradjeno nešto dobro i značajno“, i rekao da je Tribunal „sudio na nepristrasan način pojedincima, a ne narodima, ni državama“.

Predsednik Haškog tribunala je naveo da „veliki broj zločina ostaje da se krivično goni pred sudovima u bivšoj Jugoslaviji“.

Upozorio je na „porast revizionizma i nacionalizma, koji se ne sme ignorisati“.

„Odsustvo rata ne znači mir“, naglasio je Adjijus, skrećući pažnju da u BiH još traju politički sukobi na etničkoj osnovi.

Predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, Teodor Meron ocenio je da je Tribunal, kao „smeli i hrabri eksperiment“ bio „istinski kamen-medjaš medjunarodne pravde“.

Američki sudija Meron koji je više puta bio predsednik Tribunala, podsetio je da su 1993. godine, kada je Tribunal formiran, mnogi sumnjali šta taj sud može da postigne.

„Kao što danas znamo, Tribunal je više nego razvejao te sumnje, ispunio i prevazišao aspiracije svojih najoptimističnijih pristalica. U stotinama sudskih odluka i presuda tokom proteklih četvrt veka, Tribunal je razjasnio i ojačao temeljne principe medjunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Meron.

Kako je ocenio, Tribunal je „transformisao svet“, zajedno sa drugim medjunarodnim sudovima osnovanim od 1993. godine.

„Zahvaljujući svemu što je Tribunal postigao i omogućio, principi pravde i medjunarodnog prava, navedeni u Povelji UN, jači su, glasovi žrtava se bolje čuju, a odgovornost za teške zločine je sve više pravilo, a ne izuzetak“, naveo je Meron.

(Beta)

1 komentar
  1. tomislav

    gospodine doktore Adjijus verujem vam na svaku rec sto ste rekli jer to je bio cilj haskog tribunala da ponizi srbbe ne drzavu srbiju vec samo jednu naciju. zamislite gospodine doktore kako je bilo dosadno na ovome svetu jer od 1946g. u gradu nürnbergu gde je sudjeno nazistima nije Niko stavljen na zid srama pa bila je zadnja sansa to uciniti srbima jer oni su uvek se borili za svoju slobodu i znaju svoju istoriju sto u zemljama zapadne ewrope neznaju ni studenti na fakultetima a o osnovcima da i ne pricamo. da nebi dalje duzio bice vam dosadno citati ako budete citali sto ne verujem jer vam to nece dozvoliti vas poslodavac ali kad tad istina ce izaci na videlo samo sto istina nikada ne izlazi celokupna da bi mogla da se shvati uvek izidje rastavljena na proste cinioce da jednostavan covek ne moze nista da shvati hvala ako ovo procitate doktore Adjijus.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike