U trendu

Predsedništvo BIH traži od Mektića informacije

SARAJEVO – Predsedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je juče od Ministarstva bezbednosti BiH da mu u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o medijskim navodima da su hrvatske diplomate i obaveštajci vrbovali pripadnike radikalnog islamističkog selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

S tim u vezi, Predsedništvo BiH je, na vanrednoj sednici, od Ministarstva bezbednosti BiH zatražilo da mu u roku od tri dana dostavi informacije o aktivnostima Bezbednosno-obaveštajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Tužilaštvo BiH formiralo je 14. marta predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, a u vezi sa tim narednog dana je u Tužilaštvu BiH saslušan i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Bezbednosno-obaveštajna agencija Hrvatske je ranije odbacila navode da su hrvatski obaveštajci i diplomate radili na naoružavanju selefija u BiH.

Prema ranijem pisanju „Žurnala“, obaveštajci i diplomate Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u manje islamske bogomolje (mesdžide) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ovaj medij je kasnije objavio nova dokumenta sa izjavama svedoka koji tvrde da su iz Hrvatske proterani pošto su odbili da špijuniraju u BiH, prenosi Kliks.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.