U trendu

Predstavljen predlog rekonstrukcije vlade Crne Gore

PODGORICA – Koalicija Crno na bijelo i Socijalistička narodna partija potpisale su večeras predlog za rekonstrukciju vlade i uputiili ga svim strankama pobednicama na izborima 30. avgusta 2020., osim onim koje su potpisale inicijativu za izglasavanje (ne)poverenja aktuelnoj vladi Dritana Abazovića.

„Rekonstrukcija podrazumeva rekonstrukciju 43. vlade, a pad znači novu vladu“, rekao je premijer Dritan Abazović novinarima u parlamentu.

U predlogu koji je novinarima u parlamentu pročitao premijer Dritan Abazović, a njegova Ura objavila na Tviteru, navodi se između ostalog da će rekonstruisana vlada i parlamentarna većina dodatno osnažiti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, da će sprovesti izbornu reformu i obaviti sve pripreme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku, kao i da će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politicki fokus usmeriti dominatno ka socio-ekonomskim temama.

Pristupiće, dodaju, zajedičkom rešavanju pitanja izbora Sudskog saveta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentanom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsensuza.

Vlada, ističe se, ostaje maksimalno posvećena očuvanju spoljnopolitičkog kursa, evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i potpunoj usklađenosti spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, uz poštovanje svih medunarodno preuzetih obaveza i ugovora.

Vlada i parlamentarna većina, stoji u predlogu, izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koje dele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus, zaključno sa parlamentarnim izborima.

Razgovori o rekonstruciji Vlade Crne Gore počeli bi odmah po završetku večerašnje sednice Skupštine.

U obrćanju novinarima povodom ovog predloga, Abazović je rekao da jedna od manjinskih stranaka želi da uđe u rekonstruisanu vladu, a da će sa ostalim razgovarati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar