U trendu

Pregovarači: Izlazak Velike Britanije iz EU do 2019.

Britanski ministar za izlazak iz Evropske unije Dejvid Dejvis i glavi pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofstat saglasili su se danas da bi Velika Britanija trebalo da izadje iz Unije do 2019. godine.

Dejvis i Verhofstat su ocenili da Velika Britanija treba da izadje iz EU pre izbora za Evropski parlament 2019, a Dejvis je naznačio da bi pravi pregovori mogli početi u maju sledeće godine, preneo je Politiko.

„Dogovorili smo se… da proces treba da počne što je pre moguće i da svakako završi pre sledećih evropskih izbora.. Prostor za pregovore je manje-više 14-16 meseci, da budemo iskreni“, rekao je Verhofstat.

Pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit je rekao da je njegova „crvena linija“ u pregovorima zaštita četiri osnove slobode u EU i dodao da je Dejvisu preneo da se pristup zajedničkom tržištu EU ne može odvojiti od prava gradjana EU na slobodu kretanja u okviru Unije.

On je rekao da krajnji rezultat pregovora „mora da bude blisko partnerstvo EU i Velike Britanije u interesu gradjana“, kao i da period pregovora EU treba da iskoristi kao priliku da „radi na reformisanoj, efikasnijoj EU“.

Verhofstat je izrazio želju da prava 48 odsto gradjana Velike Britanije koji su glasali za ostanak budu zaštićena, rekao je njegov portparol.

Dejvis je danas tražio sastanak i s liderom socijalista u Evropskom parlamentu Djanijem Pitelom, ali je bilo kasno da Pitela promeni planove, rekli su izvori iz grupe socijalista.

S druge strane, Manfred Veber, lider Evropske narodne partije, najveće grupe u Evropskom parlamentu, kritikovao je britansku vladu posle sastanka s Dejvisom.

„Nisam čuo ništa novo, kako britanska vlada želi da reši Bregzit“, rekao je Veber posle sastanak i dodao da je potrebno da britanska vlada iznese jasne stavove o pregovorima za izlazak iz EU.

On je rekao da Britanci imaju interes da zadrže veze s jedinstvenim tržištem EU, ali da je otvoreno pitanje kako žele da to ostvare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar